Isnin, 7 Julai 2008

Pasrahku

Tersingkap naluri ruhani.. fitrah azali mengulang kembali tatkala diri ditatang dan kini menatang kembali.Segalanya pasti akan kembali kesisi..Sungguh tatkala dewasa kita semakin bersinar..bilamana semakin tua yang semakin beransur fitrah azali.. Yang kuat pasti kan lemah..yang muda pastikan tua.. yang hidup pasti kan mati.. Adapun itu semua telah terpatri dalam luh mahfuz.. telah tersurat semua yang tersirat.Bagi yang mengerti dan dimengertikan dan bagi yang berfikir dan memikirkan serta bagi yang faham dan memahami... Apakah kita tidak melihat? berfikir ? akan perihal tentang keberadaan kita ? segala perkaitan dari dan tentang kita semua? Sungguh semakin hari menjelang sudah.. semakin terlupa dan alpa diri akan tentangnya.

Sungguh aku bersyukur sentiasa akan bimbinganMU... selalu mengingatkan aku... Melingkungiku dengan rahmatMU dan menuntunku agar selalu mengingatiMU..MencintaiMU sebagaimana harusnya aku. Aku sahaja yang leka.. alpa.. lupa.. ego.. sombong.. kerna itu layaknya aku tidak pada kebahagiaan selalu.. Apakah tidak kita melihat sebab, asbab dan akibat? segala sesuatu kejadian,dugaan,ujian,sebab dan akibat adalah berpunca dari diri kita sendiri.. tatkala semuanya haru biru menjengah pintu.. sampai ader hati berkata itu dan ini.. sungguh kitalah yang hina dina.. menjadi insan lupa daratan.. pantas sahaja mendapat balasan.. itu baru sahaja didunia tergadah kita..belum lagi diakhirat yang pasti lagi abadi.. Panjatku selalu atas rahmatMU selalu.. Moga tidak aku menjadi insan lupa daratan.. biarku runtuhkan ego kesombongan itu..tingkat nafsu nafsi biar membasi agar tidak melingkar diri. dapatku panjangkan kesampaianku hingga sampai disana nanti..

Ya Tuhanku yang Maha Pengasih... izinkan aku mengasihi kedua ayah dan bondaku sampai keakhir hayatku.. izinkan aku menjaga mereka seharusnya aku.. izinkan aku menyayangi mereka selayaknya aku.. Moga terbit nur dalam hati mereka dan jangan dibiarkan mereka terumbang ambing dihari senja. Walau aku insan hina..hakikat anak takkan ku abai..meskipun sejarah dulu terhapus semua tidak bersisa..biarlah yang sudah itu sudah.. mungkin ia merupakan hikmah.. menjadikan aku sebagaimana harus jadinya aku.. Biarlah aku seorang yang berusaha walau zahir nyata ada yang selayaknya mereka. Tidak ku mahu berharap pada dahan buat pautan andai ranting penuh bersarang..kelak menjadi gigitan seluruh badan..

. Hati ini semakin kebasahan..ego hatiku ku biarkan sahaja runtuh hancur berkecai..biarkan sahaja ia berdebu dan melayang diangkasa.. Aku tak terdaya melihat derita sengsara dirimu selamanya.. Bukan aku tak tak pernah merasa... Perih jerih derita sengsara pernah menjadi temanmu dulu.. Sudah suratan kita begini.. namun sentiasa jangan diruntun dan ditangisi.. qada dan qadar yang menjengah diri. kuatkan semangat dan keyakinan diri. panjatkan rahmat dari ilahi, moga sengsara kan dikurangi.. moga bebanan diringankan agar mudah diri memanjatkan apa yang harus layaknya diri menghadirkan.PadaMU segala pengharapan.